R.Zīmelis finišā spurtā pārspēj D.Sorokinu “”Volkswagen Trek kausā” Bauskā

Šodien Bauskā “Volkswagen Trek kausa 2014” MTB sacensību sezonas noslēdzošajā sestajā posmā “Moller Auto Krasta” 45km maratona distancē aizraujošā finiša sprintā, pārspējot Dmitriju Sorokinu (Rietumu Delfin), uzvaru izcīnīja Raivis Zīmelis (MySport/Stevens), nedaudz negaidīti nodrošinot arī 1.vietu sezonas kopvērtējumā, ko savā ziņā sekmēja arī līdzšinējā līdera Oskara Muižnieka (Trek team) pāris nomaldīšanās. Dāmām maratonā ceturto uzvaru šajā sezonā izcīnīja Ieva Strēle (Hawaii Express), likumsakarīgi triumfējot arī kopvērtējumā. “Trek Superfly” 30km pusmaratonā finišā sprintā uzvaru izrāva Reinis Nartišs (Hawaii Express), bet dāmām ātrākā bija pirms divām dienām tikai 14. dzimšanas dienu nosvinējusī Adele Ilga-Spigovska (RRS-Grīva/SS “Arkādija”).

Siltos un labos laika apstākļos tika aizvadīts Volkswagen Trek kausa MTB sacensību seriāla pēdējais sestais posms, kas norisinājās 4.lielākajā Zemgales pilsētā Bauskā. Šis posms bija vēsturisks, jo Bauskā MTB sacensības notika pirmo reizi. Starts un finišs bija gleznainā vietā Bauskas pilskalna parkā pils pakājē pie Mūsas un Mēmeles satekas vietas, veidojot Lielupi. Šis bija trešais līdzenuma posms, bet vairākās vietās trases reljefs un konfigurācija prasīja velobraucējiem rādīt savu meistarību, it īpaši maratonistiem netālu no Mežotnes pils. Dalībniekiem pa pontona tiltu bija jāšķērso arī Lielupe, bet aptuveni 700m pirms finiša viņi brauca cauri aptuveni 15m platai un 30cm dziļai upītes daļai, kas atdala Ķirbaksalu.

“Moller Auto Krasta” maratona distancē no 4 kopvērtējuma uzvaras pretendentiem piedalījās tikai abi galvenie favorīti – Oskars Muižnieks un Raivis Zīmelis, no kuriem krietni lielākas izredzes bija Muižniekam, jo Zīmelim Oskars bija jāapsteidz par vismaz 2 minūtēm un 30 sekundēm. Līdzenuma posmā tas bija ārkārtīgi sarežģīts uzdevums, taču notika gandrīz neticamais, un Raivim Zīmelim izdevās iegūt pat vēl lielāku pārsvaru, nodrošinot uzvaru sezonas kopvērtējumā. Abi bija ļoti spēcīgi, bet Raivis tomēr izrādījās spēcīgāks, taču tik lielu pārsvaru viņš varēja iegūt tāpēc, ka Oskars kopā ar dažiem komandas biedriem pāris reizes nomaldījās.

Pēdējos distances kilometros no pārējiem bija atrāvušies abi pagājušās sezonas līderi Zīmelis ar Sorokinu, kuri nobrauca kopā līdz pat beigām, uzvarētāju noskaidrojot aizraujošajā finiša sprintā. Finiša taisnes sākumā, kad bija palikuši kādi 150m, velosipēda tiesu priekšā bija Sorokins, bet 50m līdz beigām Zīmelis sāka apdzīt un finiša līniju šķērsoja pirmais, sīvā cīņā nodrošinot pirmo uzvaru šajā sezonā. Viņš 45km distanci veica 1:17:50,55 un Sorokinu apsteidza par 0,4 sekundēm. Kad pēc abu finiša bija pagājušas nepilnas divas minūtes un pilskalna estrādes otrā pusē (aptuveni 1km līdz finišam) parādījās Muižnieks ar komandas biedriem Tomu Knostenbergu un Jāni Bērziņu, bija skaidrs, ka Oskars zaudēs vairāk par trim minūtēm un viņam būs jāatvadās no līderpozīcijām kopvērtējumā. Finišā no komandas biedru trio Oskars bija ātrākais un ieņēma trešo vietu (+3:41), aiz sevis atstājot Knostenbergu un Bērziņu, bet vēl 40 sekundes vēlāk sestajā vietā finišēja savulaik vadošais MTB braucējs Normunds Zviedris (ZZK), kurš pēc pagājušās sezonas bija jau tā kā “atvadījies” un kuram šīs bija pirmās MTB sacensības šogad.

Dāmām, izlaidusi iepriekšējo grūto posmu Madonā, līdere Ieva Strēle Bauskā “nokārtoja formalitātes” un, izcīnot jau ceturto uzvaru šosezon, triumfēja arī kopvērtējumā. Viņa distanci veica 1:29:00,3 un par septiņām minūtēm apsteidza otrās vietas ieguvēju Lāsmu Ozolu (Avis-Thule Veloprofs), kura pirmo reizi šosezon startēja “Volkswagen Trek kausā”. Astoņas ar pusi minūtes lēnāk par uzvarētāju brauca un trešo vietu ieguva Aiga Strazdiņa (SK Wendi), bet ar to izrādījās pietiekoši, lai kopvērtējumā viņa negaidīti izcīnītu otro vietu, jo iepriekšējo divu posmu uzvarētāja Inese Zvirgzdiņa (Baltijas grants), kas vēl pirms noslēdzošā posma pat nedaudz pretendēja uz kopvērtējuma uzvaru, Bauskā diemžēl piedzīvoja neveiksmi un tā rezultātā uzvarētājai zaudēja 27 minūtes, paliekot tikai 9.vietā un kopvērtējumā noslīdot uz 3.vietu.

Arī “Trek Superfly” pusmaratonā pēdējā posmā bija jānoskaidrojas kopvērtējuma uzvarētajām starp Gunāru Dzalbu (ELKOR) un Jāni Rubiku (Volvo Mūsa motors), bet no abiem pretendentiem Bauskā bija ieradies tikai Jānis, kuram, lai varētu apsteigt pirms pēdējā posma līderpozīcijās esošo Dzalbu, nebija obligāti jābūt pirmajam, bet viņš nedrīkstēja no uzvarētāja atpalikt vairāk par aptuveni 15 sekundēm. Līdzšinējos līdzenajos posmos J.Rubiks bija uzvarējis un varēja justies pārliecināts. Nepilns vadošo desmitnieks, kas aptuveni 10km līdz finišam bija pievienojušies arī maratona līderiem Zīmelim un Sorokinam, nedaudz izretinātā veidā veica arī pēdējo kilometru Bauskas pilskalna parka teritorijā. Pēc Ķirbaksalas kādus 400m līdz finišam ar padsmit sekunžu pārsvaru bija izveidojies izteiktāks līderu trio, kurā bija iepriekš minētais J.Rubiks, Reinis Nartišs (Hawaii Express) un Kaspars Skinčs (Radisson Blu cycling team) un kuri tad arī sadalīja godalgotās vietas. Uzrādot nepilnu 30km pusmaratonā laiku 48:37,2 un abus konkurentus apsteidzot par attiecīgi 1,7 un 2,3 sekundēm, pirmo vietu ieguva R.Nartišs, par kura ne visai korekto braukšanas stilu neapmierinātību pauda konkurenti. Pēc divām ceturtajām vietām pirmo reizi sezonā trijniekā iekļuva un otro vietu izcīnīja Kaspars Skinčs, bet ar trešo vietu Jānim Rubikam pilnībā pietika, lai nodrošinātu kopvērtējuma uzvaru un par trim punktiem apsteigtu Gunāru Dzalbu, jo no posma uzvarētāja Nartiša Jānis atpalika tikai 2,3 sekundes. Ar septīto vietu un nepilnu pusminūti aiz uzvarētāja Guntis Šeflers nodrošināja kopvērtējumā trešo vietu, kaut arī pietuvojušies bija gan Skinčs, gan arī Mārtiņš Lukstiņš (Trek team), kuri abi pēdējā posmā nedaudz apsteidza Šefleru.

Dāmām pusmaratonā, distanci veicot 57;14,4, uzvaru svinēja Adele Ilga Spigovska, kurai 7 sekundes zaudēja sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Līga Actiņa (Policistu velobiedrība), bet vēl 20 sekundes vēlāk finišēja trešās vietas ieguvēja Viktorija Libere-Herbsta (ELKOR), kura ar to nodrošināja otro vietu kopvērtējumā, bet trešā kopvērtējumā bija pēdējā posmā sesto vietu ieguvusī Enia Kaņepēja.

Komandu vērtējumā “Molelr Auto Krasta” maratonā pārliecinoši uzvarēja “Trek team”, bet stabila otrā vieta Sporta klubam Wendi. Savukārt sīvajā cīņā par trešo vietu Sportlat bija nedaudz pārāki par “Moller Auto Krasta”. “Trek Superfly” pusmaratonā pirmie bija “Volvo Mūsa Motors komanda”, bet ļoti līdzvērtīgajā cīņā par otro vietu starp trim komandām otro gadu pēc kārtas vicelīderu godā tika “ELKOR”, bet pagājušā gada uzvarētāji “Radisson Blu cycling team” šoreiz trešie, atstājot “Trek team” tūdaļ aiz pjedestāla.

“Trek” piedāvāto riteni pēdējā posmā vinnēja Artūrs Krasts, bet pavisam kopā šosezon bija seši laimīgie, kas katrā posmā tika pie “Trek” sarūpētā riteņa.